31 augusti 2009

Lägesrapportering av Svenskt Näringsliv i Kronoberg

Som ett led i målsättningen att skapa mig en så bra bild som möjligt av konjukturläget för våra företagare i Kronoberg, träffade jag idag Eilon Fransson, som är regionchef på Svenskt näringsliv.



Fick en hel del intressanta siffror om företagandet i länet och även en målande bild av situationen för många av länets företagare och hur de ser på framtiden. Det är helt klart så att situationen är mycket blandad. För en del företag har det verkligen vänt uppåt igen och orderböckerna börjar fyllas igen, men för en del företag är det fortfarande nattsvart. Augusti/september är också jobbiga månader för många företag då semesterlönerna betalats ut i juli och åderingången inte riktigt har kommit igång i augusti. Risken för konkurser är kanske som störst just nu.

Företagarpanelen visar dock att våra företag i länet liksom i riket som helthet ser positivt på framtiden och räknar med att ha fler eller lika många anställda om 6 månader. Det var till och med så att våra företag var mer positiva än snittet i riket. Man räknar även med att göra mer investeringar än i dag samt att öka produktionen och försäljningsvolymen. De utgår förvisso från en låg nivå så det är kanske inte så konstigt men det är ändock positivt.

Vad som känns oroväckande är dock att de inte räknar med att lönsamheten skall öka. Detta är ett problem då det MÅSTE bli mer lönsamt att driva företag. Hur ska vi annars kunna locka fler att bli företagare?

Det verkar även som om tankarna på att flytta verksamheten utomlands helt och hållet lagts ner bland företagarna. Det är snarare så att företagen hämtar hem en hel del produktion.

Ska nu fortsätta och göra mina besök på företag runt om i länet och se om de håller med om denna analys som jag fick ta del av idag. Nu ska jag till Försäkringskassan för att få en lägesbeskrivning av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar