02 september 2009

Företaget som förenklar företagandet



Igår besökte jag Visma Spcs här i Växjö där jag träffade företagets Vd Rolf Dahlberg & Pr ansvarig Boo Gunnarsson. Förutom att jag fick en massa ny kunskap av vad företaget arbetar med fick jag en hel del bra uppslag och tankar med mig.

Visma Spcs är ett blomstrande företag med ca 300 anställda. De arbetar främst med att utveckla bokföringsprogram till små- och medelstora företag. Idag använder ungefär hälften av alla företag som bokför själva Spcs:s program. Visma har som affärsidé att förenkla företagandet. Ett bra exempel på detta är att de var snabbt ute med en lösning när vi i alliansen införde ROT-avdraget för att göra det så enkelt som möjligt för hantverkarna när de skulle göra sin bokföring och hålla koll på sina fodringar så att de istället kunde fokusera nya kunder som ville ha offerter.

Företaget har haft en fantastisk utveckling och både dess tillväxt och lönsamhet växer i takt med antalet anställda. På företaget arbetar en uppsjö av olika kompetenser men främst är det ekonomer som har sin anställning här. Personalomsättningen är låg samtidigt som medelåldern är låg. Detta tyder på att personalen anser att det är ett bra företag att arbeta på och att de lyckas behålla unga människor. Något som flertalet företag i regionen har svårt för.

Vi talade också en hel del om företagande som sådant och hur vi ska få fler att vilja starta och driva företag. Att införa både ekonomi och entreprenörskap i skolan är bara en bra början. Det måste också vara lönsamt att driva företag. Kapital måste frigöras så att företagen kan utvecklas och växa, det vill säga… skatten på kapital måste minska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar