27 januari 2010

Bättre och bättre dag för dag

Idag kan man förvisso ha svårt att tro det men vi går verkligen mot ljusare tider. Det handlar då inte bara om väder, vind och antalet soltimmar utan framförallt ljusare tider för svensk ekonomi. Våren följer ju alltid på vintern och högkonjukturen följer alltid en lågkonjuktur, det är dock inte lika säkert att förutspå när i tiden den faktiskt kommer. Men nu har utsikten för både tillväxten och arbetsmarknaden förbättrats avsevärt i Sverige.

Svensk ekonomi utvecklas starkare än väntat. Uppgången i arbetslösheten förutses stanna av tidigare för att sedan minska snabbare de kommande åren. Arbetslösheten närmar sig därmed den nivå den låg på innan finanskrisen startade. Arbetslösheten bedöms bli 9,5 procent 2010, jämfört med 10,7 procent i prognosuppdateringen i november. År 2014 väntas arbetslösheten vara 6,6 procent, vilket är nära de arbetslöshetsnivåer som rådde före krisen.

Dessa beskeden som kom från Anders Borg idag är oerhört glädjande och viktiga. Det är uppenbart att Sverige har klarat sig bättre genom krisen än många andra länder. Det är dock viktigt att vi inte andas ut helt och hållet och gasar på för häftigt nu utan fortsätter med taktiken att ha is i magen. Den viktigaste uppgiften att se till att fler kommer i arbete och inte fastnar i en långvarig arbetslöshet fortsätter att vara i fokus. Det är också viktigt att vi fortsätter att hålla hårt i skattepengarna och bibehålla de starka offentliga finanserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar