18 januari 2010

Ny utredning om gårdsförsäljning är välkommet

Moderaterna i Riksdagen

Anna Tenje (m)
Riksdagsledamot Kronoberg
Tel. 0705723900
anna.tenje@riksdagen.se


Regeringens beslut om ny utredning om gårdsförsäljning är välkommet, säger Anna Tenje (m)

- Att gårdsförsäljning ska utredas på nytt från ett EU-rättsligt perspektiv är glädjande. Regeringen betonar att det är viktigt att gårdsförsäljning är förenligt med detaljhandelsmonopolet och samtidigt att exemplet från Finland visar att den småskaliga produktion som gårdsförsäljningen där utgör inte är ett hot ur folkhälsoperspektiv. Detta är helt klart ett steg i rätt riktning.

Det sa Anna Tenje (m), riksdagsledamot från Kronoberg, med anledning av att regeringen idag överlämnat en lagrådsremiss om ny alkohollagstiftning och beslutat att utreda frågan om gårdsförsäljning på nytt.

- Under mandatperioden har jag lämnat in flera motioner om att tillåta just gårdsförsäljning. Flertalet remissinstanser har under den första utredningen uttalat sitt stöd för att tillåta gårdsförsäljning och visat på många positiva aspekter såsom landsbygdens utveckling, lokal turism, utveckling av livsmedelsproduktionen och ökat småföretagande. Riksdagens Utredningstjänst (RUT) har också tagit fram en rapport som understryker att EG-rättsliga skäl inte torde hindra Sverige att införa gårdsförsäljning. Det är därför glädjande att frågan om gårdsförsäljning nu utreds grundligt och att fler faktorer tas upp.

För mer information kontakta Anna Tenje 0705-723900 anna.tenje@riksdagen.se eller Anna Eriksson, Politisk sekreterare 08-786 5253, 0737-672060 anna.m.eriksson@riksdagen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar