03 februari 2010

Jag röjer i snöfrågan

PRESSMEDDELANDE
Moderaterna i Riksdagen

Anna Tenje (m)
Riksdagsledamot Kronoberg
Tel. 0705723900
anna.tenje@riksdagen.se


Riksdagsledamot Anna Tenje (M) frågar miljöministern vad han avser göra då Sverige som enda EU-medlemsstat tolkar Avfallsdirektivet så att snö klassas som avfall och därmed riskerar att snöröjning och viktiga samhällsfunktioner slås ut

-Det är orimligt att Sverige som enda EU-medlemsstat tolkar Avfallsdirektivet så att snö klassas som avfall. Denna tolkning får negativa konsekvenser för snöröjning och i längden för livsviktiga samhällsfunktioner. Stockholms stad t ex har nu enorma mängder snö som den inte har möjlighet att göra sig av med. Många andra städer runt om i riket befinner sig i liknande situationer.

Det sa Anna Tenje (m), riksdagsledamot från Kronoberg, med anledning av att hon idag torsdag 4/2 lämnar in en skriftlig fråga till miljöminister Andreas Carlgren om Sveriges tolkning av Avfallsdirektivet och de negativa effekter detta får för snöröjningen och viktiga samhällsfunktioner.

- Det är av stor vikt att snö kan forslas bort från bl a gator, torg och järnvägar så att samhället fungerar utan risker för säkerhet och framkomlighet. Snö bedöms inte innehålla kemikalier eller tungmetaller och tolkas heller inte som avfall i andra EU-medlemsstater. Det är därför angeläget att miljöministern agerar i denna fråga så att Sveriges tolkning inte ställer till problem för snöröjningen och därmed inte hotar övriga samhällsfunktioner.

För mer information kontakta Anna Tenje 0705-723900 anna.tenje@riksdagen.se eller Anna Eriksson, Politisk sekreterare 08-786 5253, 0737-672060 anna.m.eriksson@riksdagen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar