22 februari 2010

Svar på (S) artikel om sjukförsäkringarna

I dagens Smålänning svarar jag Tomas Eneroth, Carina Adolfsson Elgestam och Lars Wegendal på deras artikel om sjukförsäkringen.

Länets 3 (S)-ledamöter skriver att de rödgröna nu enats om hur sjukförsäkringen ska utformas om de vinner valet i höst… men vad är det egentligen som de har enats om? Synar man det rödgrönas alternativ finner man snabbt att det mest konkreta med skissen är att en stor och lång utredning ska tillsättas. Är det utredningen som de tre vänsterpartierna är överrens om? Inte hur, när och varför sjukförsäkringen ska förändras utan att den ska förändras. Jag noterar även att ingen från V eller MP finns med som undertecknare av (S) artikeln från i tisdags. Jag tolkar det därmed som att det snarare är (S) åsikter och önskemål som är nedtecknade än de rödgrönas.

S-ledamöterna använder sig av en välanvänd debatteknik – skrämselpropaganda. Att spela med sjuka människors oro och rädsla är numera uppenbarligen vardagsmat för (S) men något som jag börjar bli uppriktigt trött på. Så en gång för alla vill jag bara slå fast att vi inte tvingar svårt cancersjuka att söka arbete, det finns ingen stupstock, vi piskar inte handikappade och vi äter inte små barn.
Vi har varit tydliga med från början att vi vill satsa på tidiga insatser där den sjukskrivne blir synliggjord och får verklig hjälp. Ingen som idag är sjukskriven kommer att lämnas åt sitt eget öde utan istället erbjuds aktivt stöd och ersättning. Vid årsskiftet startade den största satsningen på arbetslivsinriktad rehabilitering som någonsin gjorts där varje persons förutsättningar och behov av stöd utreds. Vi bygger en bro från sjukförsäkringen till den arbetslivsinriktade rehabiliteringen och vidare tillbaka till arbetslivet.

En förändring av sjukförsäkringssystemet var nödvändig för att ge sjuka människor stöd, hjälp och rehabilitering och för att de som kan få tillbaka arbetsförmågan ska få hjälp med just detta. Socialdemokraterna har dessutom accepterat stora delar av reformen av sjukförsäkringen – har ni berättat det för väljarna?

Vad har då rödgröna skissat på? De säger sig vara emot regeringens tidsgränser, men i det egna förslaget inför man själva en första prövning redan efter 6 månader där sedan de som bedöms kunna arbeta också ska göra det. Vidare uttalar de att man vill återställa ersättningsnivåerna – något som man helt saknar finansiering för. De anser dessutom att man ska kunna vara sjukskriven hur länge som helst – något som rimmar illa med det faktum att man ändå ska kunna neka människor sjukpenning om de bedöms ha arbetsförmåga. Slutsatsen är alltså att det sättas upp nya tidsgränser och att arbetsförmågan ska prövas.

Hur ska ni ha det? (S)talar med kluven tunga och är allt annat än ärliga mot väljarna. De röstar på ett sätt i riksdagen, skissar på nya tidsgränser och bedömningar tillsammans med de rödgröna men säger sedan en helt annan sak till väljarna.

Sanningen är den att vi under den förra (S) regeringen hade världens friskaste befolkning men samtidigt blev världens mest sjukskrivna och förtidspensionerade folk. Vad är det som säger att vi inte kommer att hamna där igen om (S) vinner valet i höst och får genomföra sin skiss. Kanske kommer vi återigen få se prov på hur man använder sjukförsäkringen som verktyg för att gömma undan arbetslösa.

Men (S) får gärna skälla hur mycket de vill. En färsk rapport från ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) visar att fler återvänder i arbete och att prövningen som görs efter 6 månader har en positiv effekt för att människor ska få hjälp till rehabilitering och ett friskare liv. Jämfört med 2006 är 100 000 färre sjukskrivna nu och 50 000 färre är förtidspensionerade. Bara i Kronoberg minskade sjukskrivningarna med 26,5 % under de första nio månaderna 2009 jämfört med året innan. Vi hjälper sjukskrivna att bli friska så att de kan återvända till ett aktivt liv och känna meningsfullhet och värdighet i vardagen – det är alla människor värda.

Anna Tenje (M)
riksdagsledamot Kronoberg

1 kommentar:

  1. Hej Anna,

    Tur att du en gång för alla slår fast att alliansen inte piskar handikappade och inte äter små barn. Bra nivå, jag var lite osäker.

    Och så det här med "världens mest sjukskrivna och förtidspensionerade folk". Det är ju inte sant. När ska ni våga se det? Snacka om skrämselpropaganda. Gång på gång påtalas att de jämförelser som gjorts med vad som beskrivs som liknande och jämförbara länder i själva verket inte är rättvisande. Att jämförda länder inte har samma antal förvärsarbetande kvinnor, "gömmer undan" långtidssjukskrivna i andra system etc. glömmer ni bort hela tiden. Varför då? Er bild av svenskars sjukskrivningstal i förhållande till omärlden är skev.

    S, V och MP vill bort från systemtänk. Vi vill se människan istället för siffran. Och visst återstår pusselbitar än. Det har vi ärligt sagt.
    Det är nästan att betrakta som ironiskt att ni så snabbt glömt individen till förmån för statistiken.

    SvaraRadera